Belangrijke informatie over je fiets: montage & onderhoud

Wat moet ik doen voor mijn eerste fietsrit?

  • Zorg ervoor dat de fiets correct is gemonteerd (wij raden je aan om je fiets door een professionele fietsenmaker te laten monteren). Indien je dit zelf wil doen,check dan deze pagina
  • Controleer of het stuur, de wielen, de pedalen en het zadel goed vastzitten.
  • Als je dit nog niet hebt gedaan, pas het stuur en de zadelhoogte aan aan jouw wensen.
  • Controleer of je weet hoe de versnellingen en remmen werken.
  • Controleer of je banden correct zijn opgepompt. Gebruik een drukmeter om de bandenspanning te controleren (de aanbevolen bandenspanning staat vermeld op de zijkant van de band).

Wat moet ik voor elke rit doen?

  • Controleer de bandenspanning en de staat van de wielen.
  • Controleer de afstelling van de versnelling en de werking van de rem.
  • Stuurbeveiliging – controleer of de stuurpen bouten goed vastzitten door het voorwiel tussen je voeten te klemmen terwijl je het stuur probeert te draaien.
  • Controleer de wielbeveiliging, en dan met name het voorwiel. Til de voorkant van de fiets op en check of het voorwiel stevig vastzit.
  • Problemen met de fiets die tijdens de veiligheidscontrole of tijdens het fietsen worden waargenomen, moeten onmiddellijk worden verholpen. Als je dit niet doet, kan dit verdere schade en mogelijk letsel veroorzaken.

Heeft mijn fiets periodieke verzorging & onderhoud nodig?

Hoewel je Velorbis Classic Bicycle is ontworpen om onderhoud tot een minimum te beperken, zijn regelmatig onderhoud en simpele verzorging essentieel voor je fiets.

Schoonmaak

Een schone fiets ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook betrouwbaarder omdat problemen veel gemakkelijker te herkennen zijn. Maak je fiets schoon met een autoshampoo (gebruik geen huishoudelijke afwasmiddelen, hier zit zout in) en een zachte borstel of spons. Zorg ervoor dat je het leren zadel en/of de leren handvatten droog houdt. Vergeet niet om de wielen en banden schoon te maken – zo zie je of er glas of gruis in zit. Mocht je een lekke band hebben, dan heb je aan het repareren van een schoon wiel minder werk dan aan een vies wiel. Als je aan de kust woont of in de winter op gestrooide wegen fietst, dan moet je je fiets regelmatig schoonmaken om slijtage te voorkomen.

Smeren

Er zijn maar weinig onderdelen van de Classic Bicycle die gesmeerd moeten worden. Als je fiets een blootliggende ketting heeft, zal een kettingspray die regelmatig wordt aangebracht (vooral na fietsen in nat weer) goed werken. Olie is prima, maar trekt vuil aan. Als kabels stroef werken, smeer ze dan in met WD40 of iets dergelijks. Naven, pedalen en trapassen zijn permanent dichtgeplakt. Achternaven (3 en 7 versnellingen) kunnen elke 5 tot 10 jaar baat hebben bij fietsvet (raadpleeg hiervoor je plaatselijke fietsenmaker).

Levensduur onderdelen

Er zijn te veel factoren om de gemiddelde levensduur van onderdelen nauwkeurig te voorspellen. De beste manier om de levensduur te verlengen, is het regelmatig onderhouden van je fiets. Ook luisteren naar je fiets is belangrijk – elke kraak of piep moet zo snel mogelijk worden opgespoord en worden verholpen. Als je veel kilometers maakt, raak je aan je fiets gewend en herken je rare geluiden. Als je veel fietst, zullen kettingen, tandwielen, lagers enz. sneller slijten. Geen enkel fietsonderdeel gaat eeuwig mee – luister naar je fiets en vervang onderdelen voordat ze volledig verslijten. Ga bij twijfel naar je plaatselijke fietsenmaker voor een deskundig advies.

Slijtage

Het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen en eventuele reparaties zo snel mogelijk te laten uitvoeren. Wat kan beginnen als een klein klikgeluid, kan leiden tot een gebroken spaak, wat op zijn beurt kan leiden tot nog meer gebroken spaken en een ingestort wiel, wat mogelijk een ongeval of letsel kan veroorzaken. Een versleten ketting leidt tot voortijdige slijtage van zowel tandwielen als kettingbladen. Fietsen op banden met een lage spanning, leidt tot andere defecten. Problemen tijdig voorkomen bespaart je kosten en zorgt ervoor dat je fiets veilig kunt blijven gebruiken.